13 12
發新話題

4日3夜編排疑難

4日3夜編排疑難

大家好!
二月初會同細妹二人到台灣自遊行(4日3夜), 行程編排有點亂, 希望大家俾D意見, 萬分感激.
因為地方一東一西, 不知道怎樣串成一起.
必去地方: 淡水(不去情人橋) + 市林夜市 ; 動物園 + 誠品, 三越(忠孝敦化) + 師大夜市 ; 九份 + 饒河夜市 ; 西門町 + 台北故事館 ; 溫泉 (鳥來/北投)
不去地方: 十份, 深坑, 五分埔
去程: 11:20AM由香港至桃園機場 (去程和回程都是搭國光巴士到台北車站, 住城美飯店)
回程: 6:XXPM由桃園至香港
另外, 溫泉方面有沒有介紹? 我倆都未浸過, 不知有沒有平平地的, 不要裸浴的.
謝謝.

有幾個地方會花比較多時間
九份、動物園、淡水  但因為你只有4日時間,全日只有兩日、建議動物園是安排在最後一天。
另外你安排了三個夜市、又去西門町,可考慮將師大夜市取消。
台北故事館在花博期間是在花博的範圍內,二月來要看花博才可以進去,看花博也會花很多時間。所以 你可以取消九份、動物園、淡水其中一項,加入花博(台北故事館) 或者取消台北故事館。

假設你住西門町或台北車站附近、假設你取消台北故事館 我的建議如下:

Day 1:
11:30 AM take off from Hong Kong
2:00 PM arrived Taoyuan
3:00 PM arrived Hotel in Taipei
西門町
師大夜市

Day 2:
九份 (早上去九份,下來直接去饒河會太早)
誠品 (可考慮去信義的)
三越 (可考慮去信義的、另可加 101)
饒河夜市

Day 3:
北投溫泉 泡溫泉、參觀溫泉博物館、參觀地熱谷
淡水
士林夜市

Day 4:
動物園

謝謝你呀!!
原來故事館在花博範圍內, 多得你提點, 咁我不去了.
師大夜市多點女裝街行, 反而饒河趕唔切可能唔行.
動物園之前試過玩上午半天都OK, 因為細妹未過去, 所以要去. 咁DAY 4下午仲可以去邊度行呀, 有無見意.
這四天行程你幫我編排得好好呀, 真係"感激".

這樣你可以考慮將師大夜市排在九份那天,當然排在第一天也可以 depends 你西門町逛得如何。

通常動物園去完還可以去深坑,不過你不想去深坑 又要趕飛機...我想 shopping 就最理想了。

動物園出來你要在忠孝復興轉車,你倒可以考慮在忠孝復興附近的所謂 東區 逛一下,有興趣去 hello kitty 餐廳也可以考慮。

不過你六點飛機,保險最晚3點半從台北車站要上國光號客運。

明白. 其實HELLO KITTY我都想入去食TEA. 第一次去台灣因為迷了路, 所以去不到KITTY CAFE.
車程和交通問題, 我會再上網CHECK CHECK, 唔識一定問你.
今次既行程, 都不想太趕, 興興鬆鬆.

我們也有介紹喔
Hello Kitty Cafe:
http://www.taiwantalker.com/article.php/202/2

謝謝.

我由台灣回來了 (8/2~11/2), 大致上PLAN的行程都去到. 去九份和動物園(朝早)都下雨.
我去的地方, 95%的舖頭都開哂喎, 非常開心.
來回都係搭國光巴士, 全程又無塞車, GOOD GOOD.
去九份我都預先一日買定火車票, 好彩有買, 否則真的有可能要企成1個鐘.
四日都無搭過的士呀, 覺得自己好叻...
因為買得太多野太重關係, 其中有兩日中途要返酒店放低"戰利品".
回來後覺得自己買的手信又唔夠分, 激4,    下次再去掃貨.

可以的話 分享一下最後你的行程如何安排吧! XD

略略講講的這四天的行程吧!
2人住城美大飯店 (台北車站附近)
8/2
11:20AM香港上機
2:00PM國光巴士到台北車站 (無塞車)
3:00PM城美CHECK IN
3:30PM台北周邊逛街 (光南和文具店) + 西門町
7:00PM師大夜市
11:00PM回到城美大飯店
9/2
9:00AM搭台鉄去九份 (預早一天買左車票) 下雨
3:00PM回到城美 (大多大重戰利品, 要放低)
5:00PM五分埔 + 饒河夜市 (今次係我第二次去五分埔, 其實知道無乜野買, 但細妹想去, 最後我兩都無買到野)
9:30PM新光三越超市(台北車站)
10/2
9:00AM浸溫泉 (椰林溫泉) (2人湯屋, 每位NT200), 好似45MIN
1:00PM淡水 (好彩咁早去, 回程時超多人)
5:00PM美麗華 + 家樂福
7:00PM回到城美 (大多大重戰利品, 要放低),
8:00PM士林夜市
11/2
9:00PM動物園
1:00PM台北車站 + 西門町 (買手信)
3:00PM國光巴士到機場 (無塞車)
4:00PM到桃園機場
6:10PM上機回香港

13 12
發新話題